Hodowlę ryb rozpoczęto po zakończeniu stawowych- ziemnych prac budowlanych w 1991 roku ,a pierwszy materiał zatybieniowy w głównej mierze został sprowadzony z Niemiec – Bawarii z gospodarstwa karpiowego Alenau Willi Birzle Bad Aibling/Rosenheim.
Gospodarstwo posiada pozwolenie wodno-prawne i jest monitorowane przez Inspekcje Weterynaryjną, a sprzedawane ryby posiadają świadectwo zdrowia.
Po spuszczeniu wody i odłowie ryb podłoże stawowe jest wapnowane – dezynfekowane nawozowym tlenkiem wapnia.W okresie letnim stawy są również wapnowane , ale wapno jest rozsiewane na wodę.
Odłowy ryb mają miejsce od października do grudnia, gdzie ryby są sortowane. Karp towarowy w wadze 1-2 kg jest magazynowany w specjalnych magazynkach, przetrzymywany od okresu przedświatecznego , a następnie sprzedwany w okresie świątecznym.Pozostałe ryb wg wielkości są zimowane w stawach o dobrym przepływie wody, a w okresie wiosennym rozdzielane na poszczególne stawy